Ορυκτός πλούτος (φαιόχωμα)

Εκτός από τα κοιτάσματα χαλκού και χρυσού στους λόφους και στη γη του χωριού υπάρχουν και διάφορα πετρώματα όπως είναι ο άργιλος και η τέρρα ούμπρα (φαιόχωμα). Η τέρρα ούμπρα υπάρχει στην περιοχή του χωριού σε τρία χρώματα, το μαύρο, το κίτρινο και το κόκκινο. Για την επεξεργασία των πετρωμάτων αυτών κτίστηκε στα νότια του χωριού ένα εργοστάσιο, όπου τα ψήνουν και γίνονται σκόνη, την οποία εξάγουν στο εξωτερικό, όπου υφίσταται περισσότερη επεξεργασία. Αυτή η σκόνη χρησιμοποιείται στην κατασκευή διαφόρων ειδών μπογιάς. Στο εργοστάσιο φαιοχώματος εργάζονται σήμερα δέκα κάτοικοι της κοινότητας.

Πηγή:
Το κείμενο ετοιμάστηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο

O Υδροβιότοπος «Κόκκινη» ( Λίμνη «Κότσινη Πέτρα), βρίσκεται νότια της Κοινότητας, κοντά στο δρόμο προς Λάρνακα.

Στο παλιό λατομείο ανόρυξης τέρρα ούμπρα, έχει σχηματιστεί ένα μεγάλο βάθος από τις εσκαφές , το οποίο γέμισε με νερό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ωραία λίμνη που φιλοξενεί κατά καιρούς διάφορα πουλιά.

Στα παλιά χρόνια, κτηνοτρόφοι του χωριού συνήθιζαν να παίρνουντα κοπάδια τους και να τα λούζουν μέσα σ’ αυτή τη λίμνη. Μι μέρα, γύρω στο 1956, δυο νεαροί βοσκοί μπήκαν και οι ίδιοι να κάνουν μπάνιο, χωρίς να ξέρουν κολύμπι, με αποτέλεσμα να πνιγούν και να βυθίσουν όλο το χωριό σε βαρύ πένθος.

Πηγή:
Κοινοτικό Συμβούλιο

Η λίμνη δημιουργήθηκε μετά  την εξόρυξη των χωμάτων τέρρα ούμπραπου βρίσκεται στη φερώνυμη περιοχή. ΠερισσότεραΑξιοθέατα

Πηγή:
Κοινοτικό Συμβούλιο