Εισαγωγή

Οι κάτοικοι των Τρούλλων, πιστοί ορθόδοξοι χριστιανοί, τιμούν το μεγαλομάρτυρα και θαυματουργό άγιο Μάμα, στο όνομα του οποίου είναι αφιερωμένες δύο εκκλησίες, στο κέντρο του χωριού. Η μια, η παλαιά, είναι ένα πετρόκτιστο οικοδόμημα του 16ου αιώνα. Η αναπαλαίωση που της έγινε πριν μερικά χρόνια αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη λιτή ομορφιά της. Η άλλη, η νεότερη και μεγαλύτερη, είναι ένα πεντάτρουλο οικοδόμημα, το οποίο δένει με την όλη μορφολογία του τοπίου. Η εκκλησία αυτή καθαγιάστηκε στις 30 Αυγούστου του 1992.

Και οι δύο αποτελούν στολίδια του χωριού και μαρτυρούν τη βαθιά θρησκευτικότητα των κατοίκων και την αγάπη και το σεβασμό τους προς τον πολιούχο τους, οι παρεμβάσεις του οποίου, σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρξαν καθοριστικές στη διαφύλαξη της χριστιανικότητας του χωριού.

Στην κοινότητα υπάρχει ακόμη μια εκκλησία, νεόκτιστη, αφιερωμένη στους Τρεις Ιεράρχες. Εκεί τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι παλαιοημερολογίτες κάτοικοι του χωριού.

Στο χωριό υπάρχει ακόμη ένα παρεκκλήσιο. Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο εκκλησάκι στην είσοδο του χωριού. Είναι αφιερωμένο στη μεγαλομάρτυρα αγία Μαρίνα. Στον περίβολο του βρίσκεται και η προτομή του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959, Ανδρέα Σουρουκλή.

Δεν είναι όμως μόνο οι εκκλησίες που βρίσκονται στο χωριό που μαρτυρούν τη βαθιά θρησκευτικότητα των κατοίκων της κοινότητας. Είναι και τα ταπεινά ξωκλήσια που βρίσκονται στα όρια του χωριού. Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων ανατολικά του χωριού είναι ένα ξωκλήσι αφιερωμένο στον άγιο Νεόφυτο. Πρόσφατα και αφού καρποφόρησαν οι προσπάθειες του Κοινοτικού Συμβουλίου και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, το μικρό εξωκκλήσι αναπαλαιώθηκε με τη συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της UNESCO. Αποτελεί σήμερα ένα πετρόκτιστο μαργαριτάρι βλαστημένο στην άγρια φύση. Οι μισοκαταστρεμμένες τοιχογραφίες του υπολογίζεται ότι είναι έργο του 17ου αιώνα.

Ακόμη ένα εξωκκλήσι, δύο χιλιόμετρα βόρεια του χωριού, που τώρα είναι τουρκοκρατούμενο, είναι αφιερωμένο στον άγιο Λεόντιο.

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του χωριού, μετά από καρποφόρες προσπάθειες, προχώρησε στην ανέγερση ενός νέου εξωκκλησιού, που είναι αφιερωμένο στην Παναγία “Ρόδον το Αμάραντο”, σε περιοχή που βρίσκεται ενάμισι χιλιόμετρο δυτικά του χωριού. Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο οικοδόμημα, υπέροχης αρχιτεκτονικής, που δένει απόλυτα με τον περιβάλλοντα χώρο. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα και θα αποτελέσει έναν ακόμη χώρο χριστιανικής λατρείας και ένα αξιόλογο έργο από πλευράς αρχιτεκτονικής, που θα κοσμεί την περιοχή.

Εκτός από τις εκκλησίες και τα εξωκκλήσια του χωριού, που τονώνουν το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων, είναι και ο Οικονόμος πατήρ Αντώνιος Κωνσταντίνου, που αποτελεί μια ξεχωριστή ιερατική μορφή. Είναι ο ιερέας της κοινότητας από το 1969. Ταπεινός και φωτισμένος, είναι ένας πραγματικός ποιμένας που χαίρει καθολικής εκτίμησης, σεβασμού και αγάπης, όχι μόνο στην κοινωνία των Τρούλλων, αλλά και ευρύτερα, αφού η ποικιλόμορφη δράση του έχει ξεπεράσει τα όρια της κοινότητας, αλλά και της Κύπρου.

Πηγή:
Το κείμενο ετοιμάστηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο

Εκκλησίες

[g-gallery gid=”654″ random=”0″ watermark=”0″]

[g-gallery gid=”657″ random=”0″ watermark=”0″]

Η εκκλησία των Τριών Ιεραρχών είναι η κύρια εκκλησία σε όσους ακολουθούν το Ιουλιανό πάτριο ημερολόγιο της εκκλησίας μας, το οποίο μετά την αλλαγή του ημερολογίου το 1924, διαφώνησαν πάνω στην  καινοτομία αυτήν  της  εκκλησίας, έμειναν με το ίδιο ημερολόγιο στον λειτουργικό και τυπικό χαρακτήρα  της εκκλησιαστικής της  παράδοσης μέχρι και σήμερα με δικούς της αρχιερείς και κλήρο, κάνοντας της  ακολουθίες της σύμφωνα με το τυπικό της μεγάλης του ΧΡΙΣΤΟΥ εκκλησίας.

Η πρώτη εκκλησία ξεκίνησε το 1948 παραχωρώντας ο Αντώνιος Σπύρου το οικόπεδο για το χώρο της εκκλησίας ,  στο κέντρο περίπου του χωριού.Τελείωσε το 1958 και  εγκαινιάστηκε τον ίδιο χρόνο από τον δεύτερο Μητροπολίτη Κιτίου Γ.Ο.Χ κ.κ. Επιφάνειο την ημέρα της Κυριακής του Θωμά. Ο δωρητής  ήθελε την  ονομασία της εκκλησίας προς τιμή των Αγίων Τριών Ιεραρχών  για βοήθεια των παιδιών του στη  μόρφωσή  τους.

Οι περισσότερες εικόνες που ζωγραφιστήκαν είναι αναγεννησιακών  χρωμάτων και βυζαντινού τύπου. Ο κάθε χριστιανός είχε ως τάμα του, να κάνει τη δίκη του  εικόνα. Ο υπεύθυνος του εκκλησιαστικού αγώνα ήταν ο π. Ευθύμιος για τα ζητήματα της  εκκλησίας.

Περνώντας τα χρόνια, οι ανάγκες της εκκλησίας άλλαξαν. Το 2000, η αρχική εκκλησία χαλάστηκε και κτίστηκε στη θέση της ένας ναός μεγαλοπρεπής του οποίου ο ρυθμός είναι Βυζαντινός με τρούλο. Οι διαστάσεις που έχει είναι 26 μήκος× 13 πλάτος ×18 ύψος. Ο τρούλος και το Ιερό είναι αγιογραφημένα. Το τέμπλο είναι βυζαντινής τεχνοτροπίας και φτιάχτηκε όταν κατασκευαζόταν  η νέα εκκλησία.  Η εκκλησία  κόστισε γύρω στις £600,000. Το 2005 τελείωσε η εκκλησία από έναν κτίστη τον Γιώργο Κυριάκου.

Τα πιο παλιά κειμήλια που έχει η εκκλησία είναι μια εικόνα του 17ου-18 ου αιώνα, Ιεροσολιμίτικης τεχνοτροπίας, δωρισμένη από τη γιαγιά την Ξενού μετέπειτα Αδελφή Φιλοθέη, αλλά και μικρά τεμάχια από  λείψανα διαφόρων Αγίων.

Το 2008 έγινε καθεδρικός ναός στον οποίο εγκαθιδρύθηκε ο νέος Μητροπολίτης κ. Παρθένιος συνεχίζοντας την παράδοση της Ορθοδόξου εκκλησίας.

Η εκκλησία είναι ένα κόσμημα για το χωριό μας και ανήκει σε όλους  αφού όλο το χωριό βοήθησε για την οικοδόμησή της .

[g-gallery gid=”660″ random=”0″ watermark=”0″]

Πηγή:
Το κείμενο δόθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο

[g-gallery gid=”663″ random=”0″ watermark=”0″]

[g-gallery gid=”666″ random=”0″ watermark=”0″]

[g-gallery gid=”669″ random=”0″ watermark=”0″]

Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνιώτη

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Μαυροβουνίου

Βρίσκεται δύο περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του χωριού. Μέχρι το 1993, αν περνούσε κανείς από εκεί, θα έβλεπε ένα εξωκκλήσι, αφού το μόνο που σωζόταν ήταν το μικρό εκκλησάκι, κατάλοιπο του μοναστηριού που υπήρχε εκεί προηγουμένως. Από τα μοναστηριακά οικοδομήματα μόνο ελάχιστα ίχνη σώζονταν.

Όμως είναι σίγουρο πως υπήρχε εκεί μοναστήρι του οποίου η ιστορία είναι άγνωστη. Μερικοί το τοποθετούν στα βυζαντινά χρόνια και άλλοι στα μεταβυζαντινά. Ο Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος (1134) κάνει αναφορά στα Μαυροβούνια και σε μονή του Αγίου Γεωργίου. Ο καθηγητής Κυριάκος Χατζηιωάννου, στις αρχές του 20ου αιώνα, γράφει στο λαογραφικό του σύγγραμμα “Κύπρος” πως ό,τι σώζεται σήμερα αποδεικνύει το μεγαλείο του μοναστηριού.

Το 1722 το μοναστήρι ανακαινίστηκε και η εκκλησία πήρε περίπου τη σημερινή της μορφή. Το 1735 επισκέφθηκε το μοναστήρι ο Ρώσος μοναχός Βασίλειος Μπάρσκυ και περιγράφει το τοπίο με τους γυμνούς λόφους, το πηγαίο νερό και τα δέντρα γύρω από το μοναστήρι, που ήταν κυρίως ελιές και μουριές. Οι μοναχοί ζούσαν, όπως έγραψε, με το μεγάλωμα αιγών και την παραγωγή μεταξιού. Σε ό,τι αφορά το ναό, τον περιγράφει ως μικρόν αλλά ωραίον, με λιθόστρωτο πάτωμα.

Μια λαϊκή παράδοση μιλά για φούρνους που υπήρχαν έξω από τη μονή και για μεγάλο πανηγύρι που γινόταν εκεί. Μια άλλη παράδοση λέει πως οι μοναχοί μεγάλωναν όρνιθες. Μάλιστα λένε πως τα αυγά που γεννούσαν ήταν τόσο πολλά, που τα μάζευαν με τις κοφίνες. Ακόμη λέγεται πως όταν οι γυναίκες των Τρούλλων επρόκειτο να κάτσουν όρνιθα να βγάλει πουλιά, έταζαν στον άγιο ένα πουλί.

Από διάφορα στοιχεία που σώζονται φαίνεται πως η μονή είχε μεγάλη κτηματική περιουσία. Τα κτήματα νοικιάζονταν σε κατοίκους των Τρούλλων.

Μετά τις λεηλασίες και τις σφαγές του 1821 η μονή αρχίζει να παρακμάζει. Το 1930 έγιναν επεμβάσεις στο τέμπλο και στην αγία τράπεζα, που δεν ήταν καθόλου επιτυχείς.

Στη διάρκεια του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., πιθανώς το 1957, Άγγλοι στρατιώτες μπήκαν στο ναό και κατέστρεψαν το τέμπλο. Οι επίτροποι της εκκλησίας του Αγίου Μάμα των Τρούλλων πήγαν και περιμάζεψαν το σπασμένο τέμπλο και το τοποθέτησαν στον τοίχο. Τις εικόνες τις μετέφεραν στο χωριό και τις φύλαξαν είτε στο παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας είτε στην εκκλησία του Αγίου Μάμα. Μετά την επαναλειτουργία του μοναστηριού επέστρεψαν μερικές εικόνες και ένα μανουάλι.

Το 1993, μετά από πρωτοβουλία τριών μοναχών, του πατρός Συμεών, του μοναχού Νεόφυτου Μασούρα και του πατρός Νεκταρίου Σπύρου, και με την έγκριση του Πανιεροτάτου Μητροπολίτη Κιτίου κυρίου κυρίου Χρυσόστομου, άρχισαν οι εργασίες για την ανασύσταση της μονής. Στο κτίσιμο της ακολουθήθηκε πιστά η λαϊκή αρχιτεκτονική των κυπριακών μονών του 17ου -18ου αιώνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών επιστατούσε ο πατήρ Νεόφυτος Μασούρας, ο οποίος το 1998 χειροτονήθηκε σε επίσκοπο Μόρφου.

Ο χώρος της μονής χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει την παλαιά εκκλησία με το νάρθηκα που προστέθηκε, το αρχονταρίκι, το γραφείο, την τράπεζα και το βιβλιοπωλείο. Το δεύτερο μέρος, που είναι άβατο στους κοσμικούς, περιλαμβάνει τα κελιά των μοναχών, τη βιβλιοθήκη και τα δωμάτια φιλοξενίας.

Όταν συμπληρώθηκαν οι εργασίες της ανασύστασης της μονής έφτασε στο μοναστήρι η μεγάλη εικόνα του Αγίου Γεωργίου, που ήταν φυλαγμένη στην εκκλησία του Αγίου Μάμα των Τρούλλων. Το ζωγραφικό μέρος της ήταν σχεδόν κατεστραμμένο. Με βάση ότι απέμεινε έγινε η επαναζωγράφισή του.

Στη διάρκεια των εργασιών για την ανασύσταση της Μονής το Κοινοτικό Συμβούλιο Τρούλλων ανέλαβε μερικά έργα, όπως την επιχωμάτωση, την περίφραξη με τοίχους αντιστήριξης, τη φύτευση δέντρων, τη μεταφορά νερού κ.ά. Ο ιερέας της Κοινότητας, πατήρ Αντώνιος Κωνσταντίνου, φρόντισε να γίνει νέο τέμπλο και εικόνες.

Η πρώτη ακολουθία έγινε στις 14 Απριλίου 1996, ημέρα του Πάσχα. Επρόκειτο για τον Εσπερινό της Αγάπης.

Οι πατέρες της μονής φύτεψαν εκατοντάδες δέντρα, κυρίως ελιές και φοινικιές. Έτσι το μοναστήρι φαίνεται σαν μια όαση.

Εκτός από τον πατέρα Νεόφυτο Μασούρα και ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Σπύρου, χειροτονήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2008 ως χωρεπίσκοπος Αρσινόης Πάφου.

Λόγω των πολλών πιστών που συρρέουν στα εσπερινά και στις λειτουργίες, αποφασίστηκε το κτίσιμο νέου μεγαλύτερου ναού.

Άλλοι λατρευτικοί χώροι στο μοναστήρι είναι το παρεκκλήσι του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του Κυπρίου και της Αγίας Μαρίνας, το υπόγειο παρεκκλήσι των Αγίων Πατέρων της Όπτινα και η Σπηλιά της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Πηγή:

Το κείμενο ετοιμάστηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο

[g-gallery gid=”672″ random=”0″ watermark=”0″]

Η ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

Toggle Content goes here

Toggle Content goes here